Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Gyulasi Jánosné: Húsvét Vasárnapja…

A tavasz első nagy ünnepe a Húsvét. 50 éve nagy izgalommal készültünk, mi gyerekek is nem csak szüleink az ünnepekre. Az egész ház kitakarítása, az udvar rendbe hozása és felkészülés az ünnepi ebéd elkészítésére, az egész családnak feladatot adott.
Mi gyerekek megjártuk a kertnek minden zugát, hogy nyuszi fészeknek alkalmas helyet találjunk. Végre a kert egyik sarkában ráakadtunk egy szép füves részre, amit azon nyomban kineveztünk nyuszi fészeknek. Ide várjuk a nyuszit a tojásokkal. Elérkezett nagyszombat délutánja, az egész család ünneplőbe öltőzve készül Jézus Krisztus feltámadásának megünneplésére. Édesanyám mind hármunkra a legszebb ruhát adta, még újcipőt is kaptunk, melynek nagyon örültünk. Elindult a család a templomba a húsvéti körmenetre. Ilyenkor ott volt a falu apraja-nagyja. Este 6-kor megszólaltak a harangok és elindult a körmenet a templom körül, a Feltámadt Krisztus e napon c. egyházi énekre. A szertartás után mindenki elindult hazafele. Mi gyerekek alig vártuk, hogy reggel legyen és megkereshessük a nyuszi ajándékát. Édesanyám este elkészítette a piros tojásokat. A friss tojásokat viasszal, kis pálcikával megrajzolta, majd vöröshagymahéj levében megfőzte őket. A kihűlt tojásokat szalonna bőrével átdörzsölte és így szép fényesek lettek. Másnap reggel a nagyi korán ébresztett fel - Mariskám - mondja - elkészítettem a kosarat el kell vinni a templomba megszenteltetni a húsvéti ennivalónkat. A kosárban kövesztett sonka, kolbász, főtt tojás, torma, és finom foszlós kalács volt. A megszentelés után hazaérve láttunk neki a reggelinek. Ebéd után nagyon vártuk a keresztanyánkat, akik minden húsvétkor eljöttek hozzánk az egész családdal. Ilyenkor felpakoltak nekünk minden jót egy szép fehér tányérra raktak öt-hat darab hímes tojást, nyuszi csoki tojást, csokit, süteményt, kalácsot, kuglófot, és egy kis szerény játékot. Ezeket mi is szintén visszaadtuk, csak kicserélve, ez volt a szokás, míg keresztanyámék a szüleimmel beszélgettek mi addig a kertben megkerestük a nyuszi fészket, melyben édesanyám elhelyezte az ajándékokat, mi gyerekek nagyon örültünk neki. Én mint a legidősebb, testvériesen szétosztottam a tojásokat, nyuszikat, utána labdáztunk az udvaron estig.
Már kezdett besötétedni mikor elindultak haza keresztanyámék. Nagyon szép napunk volt. Jövőre mi megyünk keresztanyámékhoz, reméljük jó idő lesz akkor is.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések