Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Lelki gyötrelmek Georges Simenon tollából

Könyv | Végre hazánkba is megérkezett a krimi és pszichodráma kedvelőinek örömére az író egyik mesterműve, Az özvegy. Akik a Maigret-sorozatot szeretik, most sem fognak csalódni,de ez egy másféle regény. 
 
A regény 1934-ben játszódik a vidéki Franciaországban. Jean 5 év után kiszabadul a börtönből, és elindul valamerre. A buszon találkozik a középkorú özvegy Coudercnével, aki befogadja a házába cselédnek. Az asszony a félig süket apósával él, és harcban áll elhunyt férje nővéreivel, akik vissza akarják szerezni a birtokot. Jean és Coudercné között különleges kapcsolat alakul ki,  Jean az idilli falusi életben átmeneti megnyugvást talál. Megismeri a család többi tagját, és egy perpatvar közepén találja magát, majd találkozik Félicie-vel, Tati unokahúgával, és lassan szerelmes lesz.

Simenon csodálatosan írja le a vidéket, az embereket, a szókimondása megmosolyogtató. Az elején már-már unalmas képet fest egy buszról, tele asszonyokkal, akik a piacról mennek hazafelé, majd lassan kibontakozik a két főhős, ahogy összefonódik az életük. A csirkekeltetés és tehénlegeltetés, és több csésze kávé között, amit Tati annyira szeret, előtűnik Jean gyerekkora, későbbi életének darabkái, hogy lett gyilkos, majd miért lesz megint az.

Georges Simenon a francia irodalom világszerte ismert alakja, a 20. század klasszikus írója. Könyvei súlyosak, tömörek, frappánsak. Mesterien építkezik, művészien mesél. Egyszerűen letehetetlen.
Reactions