Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

VIII. Szárhegyi Írótábor

VIII. alkalommal rendezik meg a Gyergyószárhegyi Írótalálkozót szeptember 6-9 között (helyszín: a Megyei Alkotóközpont). 

Ez alkalommal a magyar és azon belül erdélyi irodalom történetének és e történet írásának  a sajátos  kérdéseivel, perspektíváival, szemléletmódjaival találkozunk.  Megszólalnak – együtt -  egy kiemelkedő irodalomtörténész generáció legjelesebb képviselői (Pomogáts Béla, Kántor Lajos, Láng Gusztáv és társaik) – akik ez az irodalomtörténetet írták. Majd véleményezik véleményeiket azok, akik az erdélyi irodalmat írták…

Találkozónk második napján a legfiatalabbak mutatkoznak be:  tizenkét ifjú költő, prózaíró és kritikus. „Rajzás 2012!”
Második alkalommal adjuk ki a a Csiki László Díjat. A találkozót szervezi Egyed Péter és Fekete Vince író, valamint Kassay Péter, a szárhegyi alkotóközpont igazgatója.
A Találkozó Programjából:

Szeptember 7. péntek 9,30: Pomogáts Béla : „Erdélyi irodalom - múlt, jelen, jövő ». Vitaindító nagy előadás

Az   előadás témái: az erdélyi irodalom helye a magyar nemzeti irodalmon belül, egyetemes magyar és külön erdélyi hagyományok, az erdélyi irodalmi kultúra szerepe a magyar irodalom hagyományos nemzeti, közéleti feladatvállalásának rendjében, az erdélyi irodalom és a többi magyar irodalom viszonya (magyarországi, felvidéki, délvidéki, stb.), az erdélyi irodalom lehetséges további életútja, miben van annak az értelme és esetleges haszna, hogy egy budapesti irodalomtörténész foglalja össze az erdélyi irodalom történetét, szükséges lenne több párhuzamos erdélyi irodalomtörténet is (pl. kolozsvári, székelyföldi, stb. nézőpontból, ezek a nézőpontok egymástól némileg eltérő értékszempontokat is jelentenek). Az előadó  arról is szót szeretne ejteni, hogy neki személyesen, a maga személyes munkatörténetében mit jelentett az erdélyi irodalom, s miért vállalkozott egy  többkötetes kézikönyv-jellegű összefoglalás elkészítésére.
Korreferensek :  Kántor Lajos, Láng Gusztáv,Gálfalvi Zsolt, Cseke Péter,  Borcsa János.
Bejelentett hozzászólások : Elek Tibor, Füzi László.

Délután 18,00-tól bemutatkozik a www.eirodalom.ro irodalmi portál  (Lőrincz György, Szakács István Péter, Zsidó Ferenc szerkesztők)

Szeptember 8, szombat, 9,30: Adorjáni Panna, Győrfi Kata, Horváth Előd Benjámin, Láng Orsolya, Papp Zakor Ilka, Potozky László, Serestély Zalán, Székely Örs, Varga László Edgár, Vass Ákos, Visky Zsolt olvasnak fel írásaikból
A szerzőket Gondos Mária-Magdolna mutatja be

17,00: A Csiki László Díj odaítélése, 18,00: Boros Zoltán JazzMűsora
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések