Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A Nobel-díjas Le Clézio álomutazása a Louvre-ban

„Ajándékba kapta” a párizsi Louvre-ot az irodalmi Nobel-díj 2008 évi francia nyertese, J. M. G. Le Clézio, mások szerint viszont éppenséggel ő „ajándékozza” rajongóinak a világ leghíresebb múzeumába álmodott lázas kiállításait, fantáziáit, tárlatvezetéseit és felolvasásait, amelyek szombaton, december 10-én késő éjszakáig is eltartanak majd.

A Louvre már több éve rendszeresen vendégül lát egy-egy híres alkotót termeiben, lehetőséget nyújt számukra ahhoz, hogy saját elképzelésük szerint mutassák be műveiket vagy az azokhoz kapcsolódó projektjeiket. A múzeum által megtisztelt hírességek között szerepelt eddig többek között Pierre Boulez karmester és zeneszerző, Umberto Ecco író, Patrice Chéreau rendező. Az intézmény idei alkalmi gazdája pedig az egzotikus utazásairól, lázas álmairól, sajátos szellemi élményeiről ismert 70 éves szerző, akinek életműve több mint negyven különböző műfajú könyvet foglal magában, amelyek közül magyar nyelven is több megjelent.

Az író igazi multikulturális eseménysorozatot szervezett, kihasználva a múzeum által kínált művészeti, építészeti, ábrázolási és térbeli lehetőségeket - írták meg a francia lapok. Előadások, zenei műsorok, filmek, színházi rendezvények párosulnak a Louvre gyűjteményeinek anyagával, ahogy azok Clézio eredeti egyéniségéhez kapcsolódnak - illetve azzal is, ami nem található a múzeumban, de az ő kezdeményezésére egy időre bevonul falai közé. A világjáró író Haiti, Vanuatu, Japán, Nigéria, Mexikó és az Egyesült Államok képeit, hangjait mutatja be a múzeum nemzetközi közönségének.

Az eseménysorozat keretéül a novemberben megnyílt, februárig megtekinthető „A múzeumok világai” (Les musées sont des mondes) című kiállítás szolgál a Louvre-ban. Ennek az író elképzelései szerint rendezett termeiben a látogató Haiti naiv festőivel és a magyar származású mexikói Frieda Kahlo képeivel ugyanúgy találkozhat, mint Maliból származó ősi maszkokkal vagy old timer Ford autókkal, amelyeket Los Angeles mexikói chicanos bevándorlói alakítottak át saját használatukra. Le Clézio rendezésében megszűnik az idő és eltűnnek a térbeli, illetve a műfajok közötti határok – írták a francia lapok.

Az író és művészvendégei szombaton, december 10-én a szokásos zárási idő után teljesen birtokukba vehetik a múzeumot. Négy útvonalon járhatják be az irodalmi-kulturális csemegék kedvelői a Louvre termeit.

Az elsőn Georges Lavaudant rendezésében strasbourgi színművészeti főiskolások Le Clézio mexikói és indián témájú szövegein alapuló előadását látják, továbbá meghallgathatják egy a Pünkösd-szigetekről származó mesélő asszony elbeszélését, Chris Watson brit művész hanginstallációja pedig az oázisok hangját idézi fel.

A második éjszakai sétán a Comédie Francaise egyik művésze olvassa fel Le Clézio „Aki sohasem látta a tengert” című művét, Nick Cave brit szobrász-koreográfus pedig először mutatja be Franciaországban szoborruha-alkotásait. A harmadik program során maga az író olvassa fel elhunyt költő-barátja, Jean Grosjean verseit, egy további színpadi előadás pedig az író apjáról szóló, Az afrikai című regény adaptációja lesz.

Végül a negyedik performansz-séta során Chris Watson a 2011-ben elhunyt Cy Twombly által festett mennyezet alatt darvakat bocsát szabadon, az Ictus kortárs zenei együttes pedig John Cage és Morton Feldman műveit szólaltatja meg, továbbá egy – japán őslakos törzseinek tagjaiból alakult – kórus a Louvre egyik galériájában énekel.

Este 10-kor az auditóriumban a Transe World Express program a transzállapotok világába kalauzolja a francia író rajongóit – Le Clézio egyik visszatérő témája a lázálom, egyik magyarra lefordított könyve is erről szól.
(MTI)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések