Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az idősödés az Országos Könyvtári Napok fókuszában

Az idősödés, a tartalmas időskorra való felkészülés az idei Országos Könyvtári Napok központi témája. Az október 1. és 7. között tartandó eseménysorozaton országszerte mintegy ötszáz településen csaknem háromezer programmal várják az érdeklődőket.

Október első hetében olyan rendezvényeket tartanak a könyvtárakban, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvető szerepe van a bibliotékáknak a tartalmas időskorra való felkészülésben. Naponta más-más témakörhöz kapcsolódva sokféle kiállításra, beszélgetésre, előadásra, könyvbemutatóra, olvasáshoz kötődő játékra, zenei eseményre várják az érdeklődőket.

A könyvtári napok kiemelt eseménye lesz idén is a Könyves Vasárnap október 7-én, amikor a könyvtárak rendkívüli nyitva tartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel fogadnak minden korosztályt. Az Országos Könyvtári Napok eseményei közül most sem hiányozhatnak a kedveltté vált baba-, kölyök- és tiniprogramok.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló, Összefogás elnevezésű programsorozat az Európai Unió által 2012-re meghirdetett, Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve eseményeihez kapcsolódik.

Az európai év fontos célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. A kihívást az jelenti, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e kamatoztatniuk. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és a méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára. Mindannyiunk felelőssége hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Lényeges szempont lesz az idősek és a gyerekek találkozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki arról, mit hoz magával az öregedés és miként működhetnek együtt az idősebbek és a fiatalok – olvasható az összegzésben.

A közlemény felidézi, hogy az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006-ban mind tartalmában, mind formájában egységessé alakította az Országos Könyvtári Napok eseményeit. Az eltelt hat esztendő bebizonyította, hogy az egymásra épülő, a társadalmi változásokra, az emberek érdeklődésére és igényeire fokozottabban figyelő programsorozat sok ember figyelmét képes a könyvtárakra irányítani a nagyvárosokban éppen úgy, mint a kistelepüléseken.

Az érdeklődők a http://osszefogas.kjmk.hu oldalon találnak részletes információkat a programokról. 
(MTI)
Reactions