Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A 12 legjobb magyar vers

József Attila Eszmélet című verse a háromnapos, a 12 legjobb magyar versről szóló konferencia témája; a verset a Balaton partján 750 diák szavalja el pénteken. A 12 legjobb magyar vers konferencia- és könyvsorozat ötlete Fűzfa Balázs egyetemi docenstől származik 2007-ből. Péntektől vasárnapig Balatonalmádiban, illetve Balatonszárszón rendezik meg a 11. konferenciát, melynek témája József Attila Eszmélet című verse -mondta Fábiánné Sáray Anna, a balatonalmádi könyvtár igazgatója.

A rendezvény célja az élményközpontú irodalomoktatás: a diákoknak a hagyományostól eltérő, kreatív verselésben való részvétellel olyan élményt ad, amely közelebb hozza őket a vershez – magyarázta az igazgató.

Az viszont hagyomány, hogy a konferencia minden helyszínén Jordán Tamás színművész, színházigazgató irányításával szavalnak a diákok. Balatonalmádiban pénteken 11 órakor vonul 750 középiskolás és felső tagozatos általános iskolás tanuló a mólóhoz, hogy előadja József Attila Eszmélet című versét.

A péntek délután kezdődő és vasárnapig tartó konferencián irodalmárok, irodalomkritikusok, egyetemi tanárok, pedagógusok és diákok vesznek részt, szombaton délután Balatonszárszón tanácsoznak a Jószef Attila-emlékházban.

Balatonalmádi először ad otthont a konferenciának, Fábiánné Sáray Anna szerint József Attila és a Balaton közötti kapocs, valamint a balatonalmádi fogadókészség és szervezőerő okán.

A konferenciáról ezúttal is könyv, valamint kisfilm készül, a sorozat témája jövőre Szombathelyen Weöres Sándor lesz.
(MTI)
Reactions