Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Orvosi segítségre szoruló orvos – Dr. Ozzy Osbourne túlélési praktikái

Könyv | Elképesztő belegondolni is abba, vajon milyen gondolatmenettel juthatott egykor a Sunday Times főszerkesztője arra az irreális következtetésre, hogy Ozzy Osbourne orvosi és életviteli tanácsaival további olvasótábort toborozhat a lap számára, de a meglepő tény az, hogy bármilyen őrültnek tűnik is az ötlet, bevált. A lapban megjelent cikkekből válogatott kötet nemrég jelent meg magyarul. 
 
Mr. Sötétség Hercege olyan szempontból mindenképpen jó választásnak tűnik orvosi tanácsok osztogatására, hogy önmagában természetfeletti jelenség, az pedig, hogy még életben van a 40 évig folytatott, az őrült jelzővel épphogy csak karcolt életvitele ellenére, valóságos csoda. Külön előny az összegyűjtött cikkek szempontjából, hogy a szerző gazdag tapasztalatokkal bír a felvetett témákban – legyen az betegség, alkohol- vagy drogproblémák, szexuális kérdések vagy egyszerűen csak elmebaj. Ki lehetne alkalmasabb ezek megválaszolására, mint egy hipochonder, ex-alkoholista, ex-drogos rocksztár?

Alapvetően jól teszi, aki ettől a kombinációtól nem szépirodalmi élményre számít – megfontolandó lenne a szóhasználat alapján valamilyen karikába foglalt szám, vagy legalább egy szülői figyelmeztetés feltüntetése – de a könyv ennek ellenére meglepően szórakoztató. Mi több, esetenként érdekes.

Amit a The Osbournes című reality-ből már úgyis tudtunk – vagyis, hogy a korral sem feltétlenül nő be az ember feje lágya – arra a könyvben sem cáfol rá a szerző: esetenként már az agyamentség határát súroló ötletekkel áll elő egy-egy olvasói levélben felvetett problémára, de a poénokon túl jónéhány érdekes információval is gazdagodhatunk az összeállításból – érdekes tudni például, hogy Ozzy-nak még neandervölgyi rokona is van. Ez mondjuk talán nem is annyira meglepő.

A cikkeket témák szerint csoportosítva, a legmeghökkentőbb, besorolhatatlan kategóriába tartozókat pedig abc-sorrendben rendezték össze. A fejezetek végén egy gyors teszttel mérhetjük le a frissen, autentikus forrásból megszerzett tudást, illetve a könyv végén található válaszokkal kombinálva még extrémebb sztorikat, adatokat és tényeket tudhatunk meg.

Az olvasói kérdésekre adott vicces – kis rosszindulattal helyenként csak vicceskedő – válaszok mellett viszont olyan problémák is előkerülnek, amiket még „a rock legnagyobb túlélője” is komolyan vesz. A komoly betegségek jeleit jó szemmel szúrja ki egy gyakorló képzelt beteg, és ezeket valóban nagyon komolyan is kezeli. Más szempontból kifejezetten meglepően hat Ozzy-tól a drogról, alkoholról, gyógyszerekről, sőt, a cigarettáról való leszokásra való buzdítás, de tény: ha neki sikerült, nem létezik lehetetlen.

Egyetlen hiányérzetünk volt a bölcs tanácsokkal kapcsolatban: arról sajnos nem áll rendelkezésre adat, hogy az olvasók közül hányan, és milyen sikerrel alkalmazták a Dr. Osbourne tanácsait. Viszont azt csak remélni tudjuk, hogy nem került mindegyik bevetésre.

Szakács Krisztina írása - 2012. augusztus 30.

Reactions