Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

750 ezer forintot a Wallenberg-dokumentumért

Jó kétharmadnyi kelt el a Nyugat Antikvárium pénteki aukciójának 522 tételéből, gyakran folyt hosszú licitverseny egy-egy ritka kiadványért.

(MTI) - A legmagasabbra a száz éve született zsidómentő svéd diplomata emlékére aukcionált kötet, Raoul Wallenberg regényes élete, hősi küzdelmei, rejtélyes eltűnésének titka című Lévai Jenő könyv jutott. A tételhez egy magyar zsidó testvérpár nevére szóló Schutz-Pass - menlevél - és a svéd követ, Danielsson és Wallenberg aláírásával ellátott követségi levél tartozik. Az értékes történelmi dokumentumot 25 ezer forintról indították és 750 ezer forinton ütötték le
   
A Nyugat Antikvárium árverésein mindig sikert aratnak az évfordulókhoz kapcsolódó blokkok. Most a harmincöt tételből álló kollekcióval a 125 éve született és 45 éve elhunyt Kassák Lajost ünnepelte az aukció közönsége. A nagyrészt illusztrált, saját vagy kortárs rajzokkal, részben dedikált vagy aláírt példányokért, kiállítási katalógusokért, versekért, novellákért, regényekért, tanulmányokért sokan versenybe szálltak. Az 1926-os első kiadású Tisztaság könyve, a szerző borítéktervével 20 ezer forintról 210 ezerig emelkedett. Több mint hatszoros áron, 120 ezer forintért ment el a Bécsben, 1921-ben kiadott Novelláskönyv, amelynek címlapját Bortnyik Sándor rajzolta. A Világanyám verseskötet 1920-as, első, bécsi kiadása 85 ezer forinton végzett.
   

Két, első kiadású Márai Sándor kötetet az tett még vonzóbbá, hogy azokat az író családtagjainak dedikálta, Az igazi címűt édesanyjának, a Vendégjáték Bolzanóban című regényt húgának és sógorának ajánlotta, 15, illetve 16 ezer forintról 55 és 70 ezer forintra licitálták. Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című regényét egész oldalas dedikációval 60 ezer forintra tízszerezték.
   
Fazekas Mihály Lúdas Matyijának bibliofil, húsz példányos Tevan kiadásából az ötödik számozott példányért 130 ezer forintot adott egy gyűjtő.
   
Megvettek minden szakácskönyvet, gasztronómiai kiadványt. Egy, az 1800-as évekből való kéziratos cukrászkönyv, amelyhez fém cukrász díszítőkészlet is járt, elérte a 170 ezer forintos leütést.
   
Taroltak az aprónyomtatványok, azok közül is a százéves vagy annál régebbi áruminta-katalógusok. Ezeket 3-4 ezer forintos indítás után 10-20 ezer forinttal magasabban ütötték le. Keresettek voltak a hasonló korú rendőrségi iratok, az idegenforgalmi propaganda kiadványok, a kereskedelmi és filmplakátok. Több fényképgyűjtemény, portré is jól szerepelt. Vetsera Mária kabinetfotója tizenötszörös emelkedéssel 65 ezer forintig ment fel.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések