Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kiállításon Kassák Lajos első kiadású könyvei, verskéziratai, fotói

Kassák Lajos (1887–1967) költő, író, festő, irodalomszervező, a magyar avantgárd nemzetközi ismertségű képviselője életébe, munkásságába enged bepillantást a Nehéz esztendők című tárlat; a születése 125. évfordulója alkalmából készült kiállítás szerdától látható a Home Galériában.
 
(MTI) Mások mellett két eredeti verskéziratát, szerkesztésében a Ma című folyóirat összesen négy megjelent különszámából három eredeti példányt, nyolc–tíz könyvborítója tervét és első kiadású könyveit lehet megtekinteni, utóbbiakból tíz-tizenkét példány dedikált, köztük Hevesy Iván fotóművésznek, László Gyula régész-történésznek és Schubert Ernő festőművésznek – sorolta Kertész Csaba, a galéria vezetője.
 
Látható a kiállításon két festménye, az egyik 1950-ből, a másik 1960-ból, két eredeti linómetszet, amely képarchitektúra 1921-ből. Vannak fotók is, köztük Lucien Hervé, Rédner Márta, Rónai Dénes róla készített képei és Lengyel Lajos eredeti, 1928-ban exponált közös fényképe Kassákról, Simon Jolánról és édesanyjáról, a "Mutterkáról", valamint a Gödi fészekben készült csoportkép a Munkakörösökről.
 
Az a felvétel is szerepel a tárlaton, amely akkor készült, amikor Kassák 1926-ban visszatért az emigrációból: Bécsből hajóval érkezett Esztergomba, a fotón a háttérben látható az esztergomi bazilika is.
 
A kiállításon – amely május 4-ig tekinthető meg – plakátok, címlaptervek, szitanyomatok is helyet kaptak, akárcsak Gulyás Gyula bronz mellszobra Kassák Lajosról.
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések